Aanhouding

Een bewakingsagent heeft geen politiebevoegdheden. Hij kan dus ook niemand aanhouden. Daarop bestaan er echter twee uitzonderingen:

Particuliere aanhouding bij heterdaadbetrapping

Elke particulier, en dus ook elke bewakingsagent, mag iemand vasthouden, wanneer aan volgende voorwaarden cumulatief is voldaan:

  • deze persoon moet een misdaad of een wanbedrijf hebben begaan;
  • de bewakingsagent (en niemand anders) moet deze persoon op heterdaad hebben betrapt – hij moet het misdrijf zélf met zekerheid hebben gezien;
  • de bewakingsagent verwittigt onverwijld (dus zo snel mogelijk) de politie.

De dader mag zolang vastgehouden worden tot de politie ter plaatse komt.

Deze aanhouding moet gebeuren met het oog op de latere bestraffing van de dader. Elk ander motief dat beslissend is geweest voor het vasthouden, maakt die aanhouding onwettig. Andere motieven zouden bijvoorbeeld kunnen zijn een bekentenis afdwingen, de afgifte afdwingen van documenten, zijn ontslag indienen, tot een minnelijke schikking komen.

Een dergelijke aanhouding houdt ook in dat de bewakingsagent in sommige gevallen dwang of zelfs geweld zal moeten gebruiken. Dit geweld moet voldoen aan de regels van subsidiariteit en proportionaliteit. Subsidiair: dit geweld zal enkel toelaatbaar zijn als door geen enkel ander middel het uiteindelijk doel ervan kan bereikt worden, met name dat de dader ontsnapt aan zijn bestraffing. Zo is het gewelddadig overmeesteren van een vluchtende dader niet toegelaten wanneer aan de hand van de nummerplaat van zijn wagen of op enige andere wijze hij kan worden geïdentificeerd. Proportioneel: het geweld moet ook strikt noodzakelijk zijn om de daders ter beschikking van de politiediensten te houden.

Tenslotte zal er telkens een belangenafweging moeten gebeuren. Enerzijds het belang van de maatschappij bij de bestraffing van een dader en anderzijds de fysieke integriteit en zelfs het leven van de dader. Het eerste belang neemt toe naargelang de ernst van het misdrijf en het tweede belang neemt toe naarmate een (poging tot) arrestatie verwondingen of zelfs de dood van de dader kan veroorzaken.

Controle vervoerbewijzen

Bewakingsagenten die activiteiten van persoonscontrole uitoefenen voor een openbare vervoermaatschappij (NMBS, De Lijn, TEC, MIVB) en ticketcontroleurs bijstaan, kunnen reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs staande houden, op voorwaarde dat de politie onmiddellijk wordt verwittigd en in afwachting dat deze ter plaatse komt. Deze bevoegdheid kan enkel en alleen worden uitgeoefend door bewakingsagenten die tot een interne bewakingsdienst van deze vervoermaatschappijen behoren.

Regelgeving:
- Artikel 8, §7 van de wet.
- Artikel 1, 3° van de wet op de voorlopige hechtenis.